Ingenting er som en tårnburger med en god øl, og selvfølgelig litt stonerrock når man skal ha kompiser på besøk… Riktignok nærmer jeg meg 40 med stormskritt, men jeg kjenner fremdeles en barnslig glede hver gang jeg får en god burger mellom hendene. Nå er det riktignok noen år siden jeg syntes at den tørre og kjipe dobbeldekkeren til en ikke navngitt burgerkjede var verdens beste, men gleden over å kunne spise og grise med hendene er like fullt til stede. Burger er veldig «i tiden» nå leser jeg overalt… Men gikk den noen sinne av moten? De endrer seg med smakstrendene slik som alt annet her i samfunnet, men de har likevel fulgt oss fra kinakålsalaten til aioliperioden som nå ser ut til å gå mot slutten. Nå er det chipotle som er greia, og vi gråter ikke av den grunn. Chipotle er rett og slett usannsynlig godt! Og selvfølgelig inneholder mine burgere flust av det 🙂

 

Dagens burger inneholder mange lag/toppinger, og synes du det blir for mye kan du selvfølgelig droppe et eller to av dem. Denne versjonen består av salat, tomat, hjemmelaget pulled pork, oksekjøtt, cheddar, bacon og karamellisert løk. Dette pakket godt inn i gode burgerbrød med sennep og en heftig chipotlemajones. Det kan simpelthen ikke bli bedre enn dette!

 

Burgerne:

Du er ikke pokka nødt til å lage burgeren selv, men det er absolutt å foretrekke. Ikke er det vanskelig heller! Her kommer en oppskrift på en veldig enkel en:

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 1,2 kilo kjøttdeig/karbonadedeig (Beregn ca 200 gram per burger)
  • 2 små egg
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ts pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Kjøttdeigen skal være kjøleskapskald når du begynner. Bland eggene, salt og pepper inn i kjøttet med hendene. Ikke bruk maskin, da blir burgerne alt for kompakte.
  2. Form baller med hendene (ca 200 gram) og trykk de ut til burgere. La den være litt tynnere på midten enn i kantene, den jevner seg ut under steking.
  3. Sett dem tilbake i kjøleskapet frem ti de skal stekes/grilles
  4. Grill dem til de er medium rare, ha på salt og pepper under steking.

[/directions]

 

Pulled pork/revet svinenakke:

Hvis du er litt tøff, så lager du din egen pulled pork eller revet svinenakke som mange her på berget kaller det. Det er enkelt å få til, men den trenger laaaaang steketid. Dette er derfor noe det er greit å gjøre på forhånd. Den tåler både kjøleskap en dag eller fryser dersom du skulle trenge å gjøre det lang tid i forkant.

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 800 gram svinenakke
  • 1 flaske Newcastle Brown ale
  • Amerikansk sennep
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ts løkpulver
  • 1 ts malt chipotle
  • 1 ts salt

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det»]

  1. Tørk av svinenakkene med papir og smør dem inn med sennep.
  2. Bland krydderne og dryss over svinenakkene.
  3. Legg svinenakkene i en ildfast form og hell ølet over. Dekk til formen så den blir ganske tett med aluminiumsfolie.
  4. Stek i ovnen på ca 130 grader i 5-6 timer. De er ferdige når du lett kan klemme de ut med en gaffel.
  5. Ferdig! Ser du hvor lett det er?

[/directions]

Pulled pork

Det er ikke mye man trenger å gjøre, men det er en del venting når man lager pulled pork

 

Karamellisert løk

Dette er et must å ha på burgeren, ikke dropp denne!

 

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 2 løk
  • smør til steking
  • 1 ss sukker
  • Frisk timian
  • En liten dæsj soyasaus
  • En liten dæsj balsamico

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Stek løken og litt frisk timian i smør til den er brun.
  2. Ha i sukker og la den få karamellisere seg i panna.
  3. Smak til med en dæsj soya og balsamico for å få balanse mellom søtt, salt og syrlig.

[/directions]

 

 

Agurksalaten:

Lag en kjapp agurksalat med høvla slangeagurk og hvitvinsvinaigrette. Du trenger noe syrlig på toppen av burgerne. Oppskriften finner du her.

 

 

Chipotlemajones

Det finnes mange hippe måter å lage denne på, men her synes jeg det enkleste er det beste…

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • Et glass Hellmanns majones
  • Chipotle etter hvor mye hår du har på brøstet.

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Bland!

[/directions]

 

Da gjenstår bare å sette sammen herligheten. Jeg pleier å steke burgerbrødene litt i panna med litt smør, da blir de ekstra gode. Ha litt chipotlemajones, salat og tomat på bunnen. Legg på litt pulled pork, en burger og et par skiver amerikansk cheddar. Dra over et par striper stekt bacon også. Legg på den stekte løken og litt agurksalat. Lukk med burgerbrødet påsmurt litt amerikansk sennep. Denne er så høy at du trenger en liten pinne eller noe for å holde den sammen. There you go, verdens beste burger! Server den med poteter stekt i andefett, coleslaw (oppskrift kan du finne her), godt øl og tung stonerrock! Garantert fest 🙂