Jada… Jeg vet at dette er en drøy påstand. Men påstanden har en forhistorie, så vær så snill å bær over med meg et øyeblikk. Når jeg var liten hendte det i ny og ne at foreldrene mine kjøpte oksehalesuppe på boks. Mulig det var den rødhvite, kjente produsenten, men det husker jeg ikke lenger. Normalt sett ble maten laget fra bunnen av hjemme, og jeg tror ikke de var spesielt begeistret for oksehalesuppe heller. I hvert fall ikke den på boks, men jeg derimot elsket den! Jeg var overbevist om at oksehalesuppe var den beste suppa som fantes, ingen over, ingen ved siden.
Noen år etterpå ble jeg servert den samme suppa ved en anledning, og dessverre var barndommens oksehalesuppemagi ikke helt til stede. Likevel har ikke tanken om at oksehalesuppe fortsatt er verdens beste suppe helt forsvunnet, og når den du kjøper på boks ikke lenger er det, ja da må du lage den sjøl. Så har man da forsøkt seg litt frem og tilbake, prøvd andres oppskrifter, kombinert litt, forbedret litt, og kommet opp med den man synes er aller best sjøl. Nemlig verdens beste oksehalesuppe! Så er det jo opp til deg å prøve den, og eventuelt motbevise meg.
Til oksehalesuppe trenger du:
- 2 kg fine oksehaler
- 8 gulrøtter
- 2 store gule løk
- 4 hvitløksfedd
- 0.5 sellerirot
- 2 purreløk
- Frisk timian, ca 1 ss blader
- 1 glass tomatpuré
- Salt og pepper
- 3 – 3,5 l vann
- 2 -3 dl portvin
- Litt olje til steking
Slik gjør du:
- Salte og pepre oksehalene og smør de inn med tomatpureen. Stek de i ovn på 225 grader til de er skikkelig brune.
- Skrell og skjær 4 gulrøtter, en purre, selleriroten, løken og hvitløken. Fres grønnsakene lett i litt olje i en stor gryte. Sett gryta til side til oksehalene er stekt.
- Når oksehalene er stekt har du dem i gryta sammen med grønnsakene og har i vann og portvin.
- La småkoke i ca 3 timer under lokk til kjøttet løsner skikkelig fra beina. Ta av skummet med en skje underveis.
- Når det er ferdigkokt tar du ut oksehalene og legger dem til kjøling. Det er greit at de ikke er så varme når du skal plukke dem rene for kjøtt.
- Sil resten av suppa og kast grønnsakene som har kokt sammen med halene. Plukk av kjøttet og ha det tilbake i suppa.
- Hakk de fire gulrøttene og purra som du har igjen og ha dem i suppa.
- Kok til grønnsakene har blitt møre.
- Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer portvin under kokingen.
- Server suppa med hakket persille og godt brød til.
Da skulle du ha verdens beste oksehalesuppe på bordet. Mulig du er av en annen mening, men uansett burde du ha en smakfull opplevelse foran deg!
Vel bekomme!