Mange nordmenn børster rusten av grillen i disse dager, det lukter grillpølser i hele nabolaget. Her hos oss gir vi imidlertid sjelden grillen noen vinterferie, og griller hele året så lenge været tillater det. Og grillvær er jo som kjent relativt,i min familie betyr det at grillen får stå i fred dersom det er tett snøfokk eller temperaturer under 25 blå. Det blir selvfølgelig mer grilling når det er finvær, og når jeg lukter andres grill drar jeg fort trekket av weber’n jeg også. Grillmat trenger ikke nødvendigvis å dreie seg om kjipe flintsteksleiver og trailergrill, det finnes jo knapt nok noen ting som ikke kan gå på grillen i disse dager. Med dagens grillaccesorier kan man kjøre på med pizza, kaker, wok … You name it! Grill gir også rom for å lage sunn mat, og i mitt tilfelle dreier det seg som så mange ganger tidligere nevnt om mat uten alt for mye fett og karbohydrater. Med dagens oppskrift klarer man seg fint uten poteter, men skulle du ønske det kan du selvfølgelig legge det til selv.

Jeg hadde noe fantastisk ytrefilet av okse (type Angus) liggende, perfekt å slenge på grillen. Mør så den smelter på tunga, perfekt marmorert og mye bedre enn Norsk Rødt Fe. Når jeg har så godt kjøtt, gjør jeg marineringen enkel. Og her skal jeg komme med en liten hemmelighet, noe mange nok vil synes at høres helt vilt ut. Marinaden inneholder kun tre ingredienser, grovmalt pepper, hakket hvitløk og MASSE thailandsk fiskesaus. Men jeg kan love dere, prøver du den skjønner du hva jeg mener! Jeg har så langt til gode å smake en bedre marinade til grilling enn denne. Jeg har laget mange typer marinader opp igjennom, men ingen kan måle seg med denne aller enkleste av dem. Den er utsøkt!!! Det beste av alt er at den funker til nærmest alle typer kjøtt!

Vi fikk litt uventet besøk her i samme slengen, og var ikke helt trygg på at jeg hadde nok Angus. Spedde på med en urtemarinert fårefilet fra det nye grillsortimentet fra Coop. Nå er jeg ikke kjent for å gjøre for mye produktreklame her, men den fårefileten var virkelig fantastisk. Utrolig mør, smakfull og godt marinert. Og det sier jeg selv om den var ferdig marinert fra pakka, noe jeg normalt pleier å sky som pesten. Legger ved et bilde av den også, stor kudos til Coop for den 🙂 Denne fileten er et virkelig godt kjøp!

Fårefilet fra Coop, fantastisk kjøtt hvis du vil ha ferdigmarinert.

Fårefilet fra Coop, fantastisk kjøtt hvis du vil ha ferdigmarinert.

 

Det er nok ikke alle som har ramsløk liggende å slenge, men hvitløkssmør funker også bra. Jeg var imidlertid så heldig å få et lass med ramsløk fra en kollega som jeg lagde puré av. Oppskriften på den kommer veldig snart, det er nå dere må ut og plukke den. Ramsløk er seriøst noe av det beste norsk natur har å by på når det gjelder grønt!

Men, nok sludring, på tide å komme til bisnissen med å lage mat 🙂

 

[ingredients title=»Til kjøttet trenger du:»]

 • Ca 1 kilo godt kjøtt, ytrefilet av okse, indrefilet, entrecote etc. Du kan enten steke kjøttet helt, eller skjære det opp i biffer. Your choice!
 • 3 store fedd hvitløk
 • En god slunk med thailandsk fiskesaus, jeg brukte vel 2 dl
 • Grovmalt pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik fikser du kjøttet:»]

 1. Finhakk hvitløken og spre den over kjøttet i en bolle
 2. Gi kjøttet noen gode runder med pepperkverna. Ikke bruk salt, fiskesausen er salt nok i seg selv!
 3. Ha over fiskesausen, nok til at kjøttet bader litt. Det trenger ikke dekke kjøttet. Vend kjøttet noen ganger i løpet av tiden det ligger i marinaden, mitt lå en times tid.
 4. Kjøttet er nå klart til grilling. Grilltiden avhenger av tykkelse, hvor mye du liker det stekt osv. Jeg liker mitt relativt rødt.

[/directions]

 

Hjemmelaget coleslaw er veldig enkelt å lage, og smaker ca 1015 ganger bedre enn kjøpt. Den er også laget på under 10 minutter.

 

[ingredients title=»Til coleslaw trenger du:»]

 • 1 gulrot
 • 1 grønt eple
 • 3 selleristenger
 • 1/2 liten hodekål
 • Saften av 1/2 sitron
 • 3 ss yoghurt naturell
 • 5 ss majones
 • salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik fikser du coleslawen:»]

 1. Rasp grønnsaker og eple – bland sammen.
 2. Saften av sitron, yoghurt og majones blandes sammen og røres sammen med med andre.
 3. Smak til med salt og pepper.

[/directions]

 

Dersom du skulle være så heldig å ha ramsløkpuré tilgjengelig, bland 1 ts ramsløkpuré med 2 ss smør. Enkelt og greit. Har du det ikke, lager du litt hvitløkssmør på samme måte.

Squashen er det ikke noe spesielt hokuspokus med, skjær den i skiver, ha på litt olivenolje og salt og pepper. Grill den i ca 5 minutter på direkte varme.

De konfiterte tomatene finner du oppskriften på her