Lørdag 26. april braker det løs for årets store mimrekonsert. Da arrangeres “We love the 80`s” konsert på Telenor Arena. Det blir gjensyn med gamle idoler og gamle minner. Minner handler mye om mat – og det er disse minnene jeg håper å kunne mane frem denne uken som en slags forberedelse til lørdagen.

80 tallet begynner å bli noen tiår siden. Og får å sette ting i perspektiv var de som var på min alder (altså 40 år) på 80 tallet født under 2. verdenskrig !!!  Mye har skjedd fra 80 tallet frem til nå, og mye har skjedd på matfronten i løpet av denne tiden også ( og det skal vi være veldig takknemlig for). Mat på 80 tallet husker jeg bestod av mye Toro gryteretter (italiensk gryte, meksikansk gryte, amerikansk gryte..), stekt rogn, terteskjell med fiskepudding og reker, rekecocktail, aspik og mer. Maten på 80 tallet kommer ikke å gå inn i historiebøkene for å si det sånn. Men selv om 80 tallet for meg ikke var et kulinarisk tiår føler jeg veldig for å hedre det tiåret som betydde mye for meg på så mange fronter – Derfor skal jeg denne uken lage mat som jeg husker fra 80 tallet. Og dette skal jeg gjøre mens jeg hører på musikk fra det gylne tiåret og forbereder meg mentalt til lørdagen. Kjøtt i mørke en en av de rettene jeg faktisk husker som veldig godt og med glede fra denne tiden, og her kommer oppskriften 🙂

 

[ingredients title=»Du trenger:»]

 • 1 kg bankekjøtt
 • 3 løk
 • 3 gulrøtter
 • 2 fedd hvitløk
 • Margarin eller olje til steking
 • 3 ss tomatpure
 • 1 laubærblad
 • ½ ts knust nellik
 • ½ ts knust ingefær
 • ½ ts kajennepepper
 • Salt og pepper (etter smak)
 • 1 ss sitronsaft
 • 4 dl kjøttkraft (eller buljong)
 • 3 ss hvetemel utrørt i litt vann

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

 1. Skjær kjøttet i store terninger, skjær løk og gulrøtter i skiver og knus hvitløken.
 2. Brun kjøtt og grønnsaker i smør/olje – helles over i kjele
 3. Rør i tomatpure, laurbærblad, krydder, salt og pepper. Spe med kraft og sitronsaft.
 4. Kok i 2 timer eller til kjøttet er mørt
 5. Rør hvetemel ut i litt vann og rør dette i gryteretten – kok i noen minutter til sausen er passe tykk – smak til med salt og pepper.

[/directions]

 

Server med ris eller potetmos, og erter 🙂

Velkommen til 80 tallet !!!