Våren har kommet og det er tid for å plukke ramsløk. Ramsløken er etter min mening noe det beste norsk natur har å by på, smakfull, sunn og utrolig anvendelig. Den kan brukes på samme måte som hvitløk, du kan bruke den som pesto, i supper, i salater, i det meste hvor det passer med løk. Smaken er friskere og mindre ram enn det hvitløken gir. Her i Norge finnes ramsløk i kyststrøkene fra Oslofjorden og opp til Trondheimsfjorden. Du finner planten på skyggefulle, fuktige steder med næringsrik jord, gjerne på steinete grunn i løvskog og under fjellkanter. Med det fine været vi har i dag, passer det jo godt å gå ut å lete litt etter den. Det er imidlertid viktig å hvite hvordan  du skiller ramsløk fra andre planter som ikke er spiselige, og kanskje giftige dersom du er riktig uheldig. Men hvis du vet hvordan er det lett å identifisere den. Her kan du lese mer om ramsløk så du blir sikker. 

Ramsløken sies å ha en hel bønsj med helbredende egenskaper, den skal være bra for fordøyelsen, bakteriedrepende, soppdrepende, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropp etc. Det er jo selvfølgelig bra, men jeg må ærlig innrømme at jeg bruker den primært for smakens skyld. Jeg pleier rett og slett å lage en puré av den som jeg har stående i kjøleskapet. Da har du til å lage ramsløksmør, salatdressinger, supper, pasta osv. Pureen lager man på 5 minutter, det som tar tid er å plukke ramsløken, Iår har jeg ikke fått vært ute selv, men jeg fikk et berg av ramsløk av kollegaen min som dyrker den i hagen sin. For ja, du kan faktisk gjøre det så enkelt. Dyrke den selv!

Ramsløkpuré

 

 

[ingredients title=»Til ca to glass ramsløkpuré trenger du:»]

  • Ca 4 liter friske blader avramsløk
  • Ca 2 dl god ekstra virgin olivenolje
  • Ca 1 dl gresskarolje (Jeg brukte kurbiskjerneolje, men denne kan sløyfes)
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Ta frem en blender og ha i ca 2 dl olje. Har du begge typene, ha i litt av den ene og litt av den andre.
  2. Ha i et par never ramsløk og kjør dem i blenderen til løken er opphakket.
  3. Fortsett å tilsette olje og blader i små porsjoner til du har brukt alle bladene og pureen har passe konsistens.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Dersom du er riktig flink, steriliserer du glassene på samme måte som du gjør med syltetøy og har ramsløken på dem. Da holder den seg lenge.
  6. Pureen er klar til bruk 🙂

[/directions]

Oppdatering: VG skriver pent om ramsløken, les det her.