For oss betyr høsten alltid tidsklemme, og uansett hvor mye vi forsøker å planlegge ender vi alltid med at dagene nærmest går i ett. I helgen har det vært fullt hus og stormende jubel her med 40-årsdag og tilhørende kokkelering, og det er ikke fritt for at det har blitt igjen litt rester av ditt og datt. Og det kan jo komme godt med når mandagskjøret igjen er i gang. Dagens middag er dermed kanskje ikke av det mest spennende slaget, men et godt eksempel på hvordan det å spare restene fra gårsdagen kan bidra litt positivt på tidsklemma. En ting er at det sparer deg for penger og at man får litt bedre samvittighet for ikke å kaste mat, en annen er at restene fort kan spare deg for ganske mye tid. Å slenge sammen en wok basert på restene er en god, kjapp og billig middag. Sunt er det også, og gudene skal vite at pølseminister Nilsen trenger å miste noen kilo. Dagens versjon er en wok basert på restene av en fantastisk helstekt kylling vi koste oss med i går, men du kan bruke kjøttrester fra mye forskjellig her.
[ingredients title=»Til en slik wok brukte vi:»]
- Kyllingrester, revet eller kuttet i biter
- 4 gulrøtter
- 1 brokkoli
- 10 store snittebønner
- 1 paprika
- 1/2 kinesisk hvitløk
- 3 ss revet ingefær
- 1 1/2 dl sjy av kylling eller kyllingkraft
- En god dæsj soyasaus
- Salt og pepper
- Ris
[/ingredients]
Her kan du selvfølgelig bruke mye rart, vi brukte det vi hadde for hånden. Men du kan også bruke for eksempel blomkål, mais, ananas eller hva du skulle ha liggende.
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Først og fremst, sett på saltet vann til koking slik at du får risen i så fort som mulig. Når vannet koker, følg anvisningen for koking på pakken.
- Kutt i vei på grønnsakene. Vi grovkuttet litt denne gang, men du kan gjerne bruke mer flid. Da bruker du selvfølgelig også mere tid.
- Wok alt noen få strakser i olje i en dyp panne. Pass på å ha relativt høy varme. Grønnsakene skal stekes, ikke kokes.
- Ha i kylling, kyllingkraft og en dæsj soyasaus mot slutten og bland godt.
- Smak til med salt og pepper
- Server med risen når den er ferdig.
[/directions]
Jeg skal ikke skryte på meg noe framifrå håndverk her, mer et lite tips til bedre utnyttelse av både mat og tid. Det er sunn og god middag på bordet på svært kort tid. Et godt alternativ til å sende maten på Grønmo og et godt alternativ til ferdigmat eller brødskiver. Så får de store kjøkkenkreasjonene heller vente til man har bedre tid.
God blåmandag!