Påsken har vel fått lov å sette seg litt hos de fleste nå, og her i sør begynner vi høytiden miserabelt vær. Da er det desto viktigere å sette litt farge på maten, godt er det også!

 

Dette er i hvert fall mat uten mye fiksfakserier… Beint fram norsk husmannskost! Det er så deilig noen ganger å glemme chili, sitrogress, krydderplanter og avanserte smakskombinasjoner for en stund, og la tradisjonsrik, norsk mat få komme til sin rett igjen. For vi har så utrolig mye spennende og godt i våre mattradisjoner bare vi tenker litt etter. OK, jeg klarte ikke å ligge unna søtpoteten denne gangen heller … Og dersom du skal kjøre beinhardt på tradisjonene, hører den strengt tatt ikke hjemme her. Søtpoteten er uten tvil en høyst innvandret grønnsak uten tradisjonelt rotfeste i Norge. Men hvis vikingene kunne bruke krydder fra østen, så tillater jeg meg å bruke den også i slik tradisjonell mat med god samvittighet. Aldri så fremmed at den ikke kan passe i vår husmannskost også 🙂

 

Dette må unektelig gå inn i kategorien slow food. Den skal tross alt koke i nærmere tre timer før den stekes. Vi har imidlertid brukt den som hverdagsmat her hjemme hos oss, men da koker vi den kvelden før vi skal bruke den. Dermed er middagen på bordet i løpet av en halv time. Så da er det vel lov å kategorisere dette som kjapp mat også? Alt handler om planlegging.

 

[ingredients title=»Til dette måltidet trenger du:»]

 • 1 stor røkt svineknoke
 • 1 Stor kålrot
 • 1 Søtpotet
 • 1 løk
 • 1 stor brokkoli
 • En klatt smør
 • En skvett kremfløte
 • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

 1. Finn en passende gryte og legg i svineknoken. Dekk den med vann og sett den til koking. Den skal som sagt småputre lenge, ca to timer og tre kvarter på lav varme.
 2. Når tiden for koking av svineknoka nærmer seg slutten, skrell kålrot og søtpotet og del opp i terninger. Kok dem til de er møre i egen gryte.
 3. Når knoka er ferdig kokt fisker du den ut av gryta (spar på kokekraften) og legg den i en ildfast form .
 4. Del opp løk og brokkoli og fordel det rundt svineknoka. Ha en stor øse av kokekraften i den ildfaste formen.
 5. Sett den ildfaste formen i forvarmet stekovn på 225 grader og stek knoka og grønnsakene i ca 30 minutter. Gi den noen minutter under grill på slutten for å sprøe den opp litt.
 6. Når kålrot og søtpotet er kokt mørt, siler du av vannet og tilsetter litt av kokekraften samt smør og litt fløte. Kjør med stavmikser til pureen er jevn og fin. Smak til med salt og pepper.
 7. Når knoka er ferdig stekt og uthvilt, deler du den opp i skiver/biter. Det kan være litt tricky å få fine skiver av denne. Knoka kan være ganske feit, så ta gjerne vekk fettet av bitene før du legger de på en tallerken sammen med grønnsaker og en solid øse av pureen.
 8. Spar på kokekraften, den er fin å lage ertesuppe av.

[/directions]

 

Kos dere 🙂