Vanlig gjærbakst kan gjøres om til «uvanlig» bare ved å gjøre noen små visuelle endringer. Jeg fikk inspirasjon til å gjøre noe annet med bolledeigen etter å ha sett et innlegg på Pintrest. (mye morsomt og mye inspirerende å finne der). Og i disse dager mens mange venter på at sola skal komme tilbake, kan kanskje denne gjærbaksten være til inspirasjon for dere?
Hvetedeig:
[ingredients title=»Ingredients»]
- 1,5 dl hvetemel (spar ca 2 dl til utbaking)
- 1,5 ts kardemomme
- 1,5 dl sukker
- 1 pk gjær
- 5 dl melk
- 125 gr smør/margarin
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du: (se bilder under for forklaring)»]
- Sikt hvetemel i en stor bakebolle, ha i kardemomme og sukker.
- Smelt smør og ha i melken. Varmes opp til mellom 38 – 40 grader. Rør ut gjæren i væsken.
- Ha væsken sammen med det tørre og rør godt. Deigen skal bli glatt og blank.
- La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 30 – 45 minutter)
- Elt inn resten av melet – det kan være du trenger mer eller mindre mel – deigen er ferdig når deigen ikke henger fast i fingrene dine eller på benken.
- Del deigen i 4 like store emner.
- Kjevle deigen ut til store rundinger (ca 0,5 cm tykkelse). Ha en av rundingene på bakepapir på en stekeplate.
- Ha en stor klatt med vaniljekrem midt på rundingen og smør makronfyll på resten av deigen.
- Legg runding nr.2 over runding nr 1. slik at fyllet blir dekket av deig. (se bilde).
- Plasser en liten bolle i midten av deigen og prikk med en gaffel rundt bollen.
- Forsegl deigen rundt hele ytterkant av deigen med en gaffel.
- Skjær i deigen (se bilde) og vri deigfliken rundt.
- Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i 10 – 15 minutter midt i ovnen på 250 grader. Eller til deigen har fått en brun gylden farge. (steketid kan variere fra ovn til ovn)
- Det er viktig at deigen får steke lenge nok ellers kan deigen under vaniljekremen ikke bli stekt …
[/directions]
Makronfyll:
[ingredients title=»Ingredienser:»]
- 150 gram mandler
- 150 gram melis
- 1 eggehvite
- 3 -4 ss vann
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Finmal mandler, sikt inn melis.
- Bland inn eggehvite og vann. Rør godt. (tilsett vann litt etter litt – makronfyllet skal være lett å smøre utover hvetedeigen, derfor er det viktig at makronfyllet ikke er for hardt eller for flytende)
[/directions]
Vaniljekrem
[ingredients title=»Dette trenger du:»]
- 2,5 dl melk
- 2 ss hvetemel
- 1 egg
- 1 ss sukker
- 1 ts vaniljefrø
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Visp sammen alle ingredienser utenom vaniljefrøene i en kasserolle.
- Kok opp på middelsvarme til det tykner.
- La kremen bli kald før det smakes til med vaniljefrø.
[/directions]