Vanlig gjærbakst kan gjøres om til «uvanlig» bare ved å gjøre noen små visuelle endringer. Jeg fikk inspirasjon til å gjøre noe annet med bolledeigen etter å ha sett et innlegg på Pintrest. (mye morsomt og mye inspirerende å finne der). Og i disse dager mens mange venter på at sola skal komme tilbake, kan kanskje denne gjærbaksten være til inspirasjon for dere?

 

Hvetedeig:

[ingredients title=»Ingredients»]

  • 1,5 dl hvetemel (spar ca 2 dl til utbaking)

     

  • 1,5 ts kardemomme

     

  • 1,5 dl sukker

     

  • 1 pk gjær

     

  • 5 dl melk

     

  • 125 gr smør/margarin

[/ingredients]

 

 

[directions title=»Slik gjør du: (se bilder under for forklaring)»]

  1. Sikt hvetemel i en stor bakebolle, ha i kardemomme og sukker.

     

  2. Smelt smør og ha i melken. Varmes opp til mellom 38 – 40 grader. Rør ut gjæren i væsken.

     

  3. Ha væsken sammen med det tørre og rør godt. Deigen skal bli glatt og blank.

     

  4. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 30 – 45 minutter)

     

  5. Elt inn resten av melet – det kan være du trenger mer eller mindre mel – deigen er ferdig når deigen ikke henger fast i fingrene dine eller på benken.

     

  6. Del deigen i 4 like store emner.

     

  7. Kjevle deigen ut til store rundinger (ca 0,5 cm tykkelse). Ha en av rundingene på bakepapir på en stekeplate.

     

  8. Ha en stor klatt med vaniljekrem midt på rundingen og smør makronfyll på resten av deigen.

     

  9. Legg runding nr.2 over runding nr 1. slik at fyllet blir dekket av deig. (se bilde).

     

  10. Plasser en liten bolle i midten av deigen og prikk med en gaffel rundt bollen.

     

  11. Forsegl deigen rundt hele ytterkant av deigen med en gaffel.

     

  12. Skjær i deigen (se bilde) og vri deigfliken rundt.

     

  13. Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i 10 – 15 minutter midt i ovnen på 250 grader. Eller til deigen har fått en brun gylden farge. (steketid kan variere fra ovn til ovn)

     

  14. Det er viktig at deigen får steke lenge nok ellers kan deigen under vaniljekremen ikke bli stekt …

[/directions]

 

sol1

 

sol2

 

sol3

 

 

Makronfyll:

[ingredients title=»Ingredienser:»]

  • 150 gram mandler

     

  • 150 gram melis

     

  • 1 eggehvite

     

  • 3 -4 ss vann

[/ingredients]

 

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Finmal mandler, sikt inn melis.

     

  2. Bland inn eggehvite og vann. Rør godt. (tilsett vann litt etter litt – makronfyllet skal være lett å smøre utover hvetedeigen, derfor er det viktig at makronfyllet ikke er for hardt eller for flytende)

[/directions]

 

Vaniljekrem

[ingredients title=»Dette trenger du:»]

  • 2,5 dl melk

     

  • 2 ss hvetemel

     

  • 1 egg

     

  • 1 ss sukker

     

  • 1 ts vaniljefrø

[/ingredients]

 

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Visp sammen alle ingredienser utenom vaniljefrøene i en kasserolle.
  2. Kok opp på middelsvarme til det tykner.
  3. La kremen bli kald før det smakes til med vaniljefrø.

[/directions]