En ekte bolognese tar timesvis, og en italiener ville vel blåse i den svette kjøkkenbarten om han leste denne. Men de færreste har tre timer til rådighet når de skal lage middag på en grå tirsdag.

Desverre blir den norske løsningen ofte å ty til Dolmioglassene. Man kan si mye om pastasaus på glass, men det er ikke mye av det som er positivt. Det eneste positive jeg kan komme på, er faktisk at den smaker bedre enn Spagetti Rimini på blikkboks. Det verste av alt? Det tar et kvarter lenger å lage en skikkelig saus. Har du ikke det kvarteret? Da velger du noe annet som tar litt kortere tid å lage. Men de fleste har 30 minutter til rådighet til å lage mat, og da fikser du denne på null niks.

Været i dag har vært bedritent, og den beste måten å lage litt gøy på sånne dager er å lage mat med litt farge og smak. Det skal ikke mye drittvær til for å gjøre humøret mitt bedrøvelig, men så skal det heldigvis ikke så mye til for å gjøre Mr. Dysterpytt til gladgutt igjen! Men, nok om mitt miserable forhold til dårlig vær, her kommer min oppskrift på  spagetti bolognese i ekspressfart. Når jeg sier ekspress… Den tar en drøy halvtime, men sammenlignet med hardcore bolgonese, er dette gjort på en svisj.

[ingredients title=»I dag trenger du:»]

  • 500 gram fersk pasta
  • 400 gram karbonadedeig
  • 100 gram pancetta eller bacon
  • To bokser hakkede tomater
  • To skiver sellerirot
  • 1 stor gulrot
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 dl rødvin
  • 2 dl kyllingkraft (eventuelt Jacobs sin hvis du ikke lager din egen)
  • Smør eller olje til steking
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 potte basilikum
  • Litt oregano, frisk eller tørket
  • Salt og pepper
  • Parmesan til å rive på toppen

[/ingredients]

[ingredients title=»Og slik kokkelerer du:»]

  • Finhakk løk og hvitløk, hakk sellerirot og gulrot i små biter. Hakk pancetta (eller bacon) i biter.
  • Varm olje eller smør i en jerngryte eller dyp stekepanne, ha i pancettaen/baconet og la det steke et minutt før du har i løk, hvitløk, selleri og gulerot. Stek til løken begynner å bli gylden.
  • Ha i karbonadedeigen og pulveriser den så godt du kan under stekingen.
  • Ha i tomatpureen, bland og stek videre et par minutter slik at metallsmaken fra tomatpureen forsvinner.
  • Ha i kyllingkraft, rødvin og de to boksene med hakkede tomater .
  • Ha i soyasaus, litt oregano og en neve finhakket basilikum.
  • La småkoke i 20-25 minutter.
  • Sett på en  kjele vann til koking, ha i salt. Jeg vil ikke dirigere hvor mye salt man skal ha i, smaken er så forskjellig. Men jeg pleier å salte rikelig. 1 teskje per liter vann sånn omtrent. Men det er viktig å salte for å unngå slimete og ujevn koking på pastaen.  Husk at fersk pasta fort koker over dersom gryta er for liten, stor gryte er derfor greit å ha.
  • Kok pastaen slik som angitt på pakken. det funker som regel bra. Smak litt på den når du nærmer deg endt koketid, den skal være al dente.
  • Smak til sausen med salt og pepper.
  • Server med litt revet parmesan på toppen, gjerne litt godt brød også!

[/ingredients]

Vel bekomme 🙂