Jeg fikk en utfordring av min diabetiske mann forrige uke. Etter flere uker med høyt sukkerholdig bakverk og dessert synes han det var på tide at jeg tok aktiv del i hans helse ved å lage søtsaker uten sukker. Det har vært en tung reise. Det har vært noen mislykkede forsøk, ikke bare fordi jeg har brukt Smart Sweet ..men fordi jeg ikke klarte å få kakene ordentlig til.  Et forsøk på sukkerbrød med sjokoladekrem ble seende ut som en revnet morkake (ifølge min 15 gamle datter). MEN..jeg har ikke gitt meg. Så i går kveld fant jeg en oppskrift på Godt.no som jeg tenkte ville være en god basis for å prøve ut Smart Sweet. For de av dere som lurer på hva Smart Sweet er så er dette en sukkererstatning som kan brukes uten å justere for mengde. Det inneholder 40 % færre kalorier enn sukker og fører til mindre blodsukkerstigning. (for de av dere som nå lurer på om jeg er sponset for å skrive dette…svaret er nei..jeg har kjøpt Smart Sweet for egne penger + fått en pakke av min mor).

Nok om det. Denne kaken ble god (ingen kald, syntetisk ettersmak som med andre sukkererstatninger), og den var ikke bare god når den var fersk..den var faktisk veldig god dagen etter (selv uten å ha stått i kjøleskap).

[ingredients title=»Ingredienser i bunnen:»]

 • 200 gr romtemperert smør
 • 200 gr Smart sweet
 • 4 egg
 • 200 gr hvetemel
 • 40 gr kakaopulver
 • 2 ts bakepulver
 • 1 dl saft fra appelsin (trenger ca 2 appelsiner)
 • Finrevet appelsinskall fra de samme 2 appelsinene

[/ingredients]

[ingredients title=»Ingredienser glasur:»]

 • 100 gram sjokolade uten sukker

  3 ss smør

[/ingredients]

 

[directions title=»Fremgangsmåte deig:»]

 1. Pisk sammen smør og Smart sweet til en luftig hvit smørkrem.  Pisk inn eggene (et av gangen).
 2. Sikt inn hvetemel, kakaopulver og bakepulver inn i smørkremen, bland godt og tilsett tilslutt appelsinskall og appelsinjuice.
 3. Jeg har brukt en kakeform med hull i midten (hva det nå enn heter). Husk å smøre kakeformen godt – du skal helst ha kaken ut av formen når den er ferdigstekt.
 4. Stekes på 175 grader i 40-50 minutter.(stikk en pinne i midten av kaken, er det deig på pinnen så er den ikke ferdig stekt)

[/directions]

[directions title=»Fremgangsmåte glasur:»]

 1. Smelt sjokoladen og smøret i en bolle over et vannbad og hell det over kaken.
 2. Pynt gjerne med appelsin skall eller noe annet som kan se flott ut J.
 3. Nyt med god samvittighet (hvert fall litt).

[/directions]