Jeg har ingen problemer med å la svigermor ta roret, i hvert fall ikke når det gjelder kaker! Her nede på Sørlandet drikker man kanskje ikke så mye, men du verden hvor rusa man er på sukker i form av kaker. Hvor enn man snur seg er det kaker, og de er uten unntak ufattelig gode … Min kjære svigermors spesielt! Et godt råd til diabetikere, ikke gift dere med en sørlending. Fristelsene blir så uendelig mange, og man går på smell, etter smell, etter smell … Uansett, her har dere to smeller å kose dere med. Budapestkake er så godt at du neppe vil angre på smellen heller :-s Dette er svigermor Unni Dalene sitt innlegg, selvfølgelig ført i pennen og lettere utbrodert av undertegnede.

Som sagt, dere får to smeller. Det vil si, to varianter av samme kake. Den ene inneholder sitronfyll, den andre krem og bringebær. Begge varianter er glutenfri, den ene er også melkefri. Så her har man alternativer for de som er mat-allergikere Vi starter med selve kakebunnen til budapestkake…

 

[ingredients title=»Til bunnen trenger du:»]

  • 4 eggehviter
  • Noen dråper sitron
  • 2 1/2 dl sukker
  • 1 ss maisenna
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 pose mandelflak

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader
  2. Dekk bunnen av en langpanne med bakepapir
  3. Pisk eggehviter, sukker og sitrondråper til stiv marengs
  4. Bland maisennapulver og vaniljesukker og vend det inn i marengsen.
  5. Fordel blandingen i langpannen, dryss godt med mandelflak over og stek midt i ovnen i ca 15 minutter.
  6. Pass godt på når det nærmer seg slutten av steketiden, det er viktig at marengsen ikke blir for mørk.
  7. Avkjøles på sukret bakepapir før rulling.

[/directions]

 

Fyllvariant 1 (Melkefri)

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 4 eggeplommer
  • Finrevet skall og saft fra 1 sitron
  • 2 ss sukker
  • 1 dl havremelk
  • 2 dl havrekremfløte
  • 2 ts gelatinpulver løst opp i vann (følg anvisning på pakken)

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Ha eggeplommer, sitronskall, sitronsaft og sukker i en kjele.
  2. La det tykne under omrøring opp mot kokepunktet.
  3. Trekk av platen og tilsett gelatinen.
  4. La blandingen avkjøle i kjelen, rør rundt av og til så holder du snerken unna.
  5. Pisk fløte til krem og vend den inn i den avkjølte sitronkremen.
  6. Fordel kremen på kakebunnen, unngå å smøre helt ut i kanten.
  7. Rull kaken sammen ved hjelp av bakepapiret.

[/directions]

 

Fyllvariant 2 som på bildet under (Ikke melkefri)

budapestkake

 

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 kurv friske bringebær

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til krem.
  2. Fordel krem og bær på kakebunnen.
  3. Rull sammen ved hjelp av bakepapiret.

[/directions]

 

Svigermor har visstnok funnet og perfeksjonert disse oppskriftene fra ukebladet Familien. Kudos fra meg for dem! Ukeblader har med andre ord noe godt for seg også 🙂