Fisk er fantastisk å slenge i røykern nå på sommeren. Her i huset røyker vi gjerne både makrell og ørret, og det med særdeles godt resultat. Det vil si… Jeg synes det blir godt, madamen kan ikke utstå det. Det er visst henne lodd her i livet og ikke like mat som (etter hennes egne ord ) smaker og lukter som om huset maten har ligget i har brent ned. Min far, som er ihuga elsker av røkt makrell, mener selvfølgelig at min kone her har en alvorlig karakterbrist. Heldigvis for henne har hun så mange andre gode kvaliteter at denne svakheten nærmest er tilgitt. Men hun blir likevel selvfølgelig minnet på denne skammen hver sommer når den røkte fisken kommer på bordet!

Nok om slikt, vi andre elsker som sagt røkt mat, og derfor er det oss det handler om i dag. Jeg hadde 4 pene småørreter (ca 450 gram på hver) liggende, og de fortjente hedersplassen i ABU-røykern. Vi gjorde det særdeles enkelt i dag og serverte dem med en kjapp salat og en vinaigrette med fransk sennep og timian. Varmrøkt ørret… Snadder og supergodt! (Min madam kan dermed bare ha det så godt, hun aner ikke hva hun går glipp av!)

 

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 4 ørret a ca 400-500 gram
  • Røykflis, helst på einer
  • En fiskerøyker (Gjerne ABU sin, men Sølvkroken sin er også fortreffelig. Merket spiller ingen rolle så lenge den er god)
  • Salat
  • Noen tomater
  • En liten slangeagurk
  • 1 søt og lang paprika
  • Sukkererter
  • 1/2 rødløk
  • 12 ss god virgin olje
  • 5 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 ts dijon- eller annen fransk sennep
  • 2 ts med blader av frisk timian
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Snitt fisken utenpå og gni inn utside og innside av fisken med salt og pepper. Legg den i et fat og la den ligge i kjøleskapet noen timer før røyking.
  2. Røyk fisken. Røyketiden varierer fra apparat til apparat, og selvfølgelig også med størrelsen på fisken. Min trengte snaue 20 minutter for å bli ferdig. Ikke røyk den for lenge, da blir den tørr.
  3. Mens fisken kjøler seg ned litt hakker du grønnsaker til en salat.
  4. Lag vinaigrette ved å blande olje, eddik, salt, pepper, sukker og timian. Knus gjerne timianbladene litt for å få ut smak og aroma.

[/directions]

 

Vips, varmrøkt ørret som sommermat på 30 minutter. Har du ikke røyker sliter du selvfølgelig litt, men det finnes kreative måter å røyke fisk på også. Men liker du fisk og fisker litt kan det lønne seg å få seg en røyker. De koster ikke mange kronene og gir utrolig mye matglede!

God sommer 🙂